Spartaküs Balesi 20-21 Ağustos geceleri Bodrum Kalesi’nde

Aram Hacaturyan’ın müziği üzerine Yuri Grigoroviç’in Koreografisini yaptığı ve Sibirya Devlet Balesi’nin sergilediği Spartakus Balesi temsili 20-21 Ağustos geceleri Uluslararası Bodrum Festivali çerçevesinde Bodrum Kalesi’nde sahneye konuluyor.

Spartacus Ivan Karnaukhov / Demid Zykov
Crassus Kirill Litvinenko / Egor Osokin
Frigya Natalia Bobrova / Ekaterina Bulgutova
Aegina Maria Kuimova / Anastas Kazantsev
Gladyator Demid Zykov / Kirill Litvinenko
Fahişeler Nadezhda Vlasova / Natalia Demyanova / Darya Nikolaeva / Margarita Nosik/Elena Pogorelaya
Mımes Valery Guklyonkov / Vyacheslav Kapustin / Denis Pogorelyy / Mikhail Khushutin
Çobanlar Kirill Bulychev / Valery Guklyonkov / Vyacheslav Kapustin / Kirill Litvinenko/ Denis Pogorelyy
Çoban Kızlar Tatyana Gavrilova / Maria Mikheyeva / Yaroslava Nagumanova / Elena Pogorelaya / Yana Tugaeva

Birinci Perde

İşgal
Barışın sona ermesiyle Roma İmparatorluğu’nun birlikleri gelmeye başlar. Kana susamış, zalim Crassus’un liderliğindeki ordu yollarına çıkan herşeyi yıkmaktadır.

Frigya’nın Monoloğu
Bu korkunç savaşın ortasında bile sıcak ve içten duyguların olduğu bir yer vardır. Güzeller güzeli Frigya, Spartakus’u beklemekten tüm canlılığını yitirmiştir.

Aşk Düeti
Spartakus görünür. Ruhları ve bedenleri tek bir manevi dürtüde birleşir. Bu temiz aşkı hiç birşey ayıramaz gibi görünürken, dingin, huzurlu yaşamları birliklerin gelmesiyle yarıda kalır ve aşıklar ayrılır.

Crassus’ta Alem
Pandomimciler ve fahişeler, Crassus’un yeni kölesi Frigya ile dalga geçerek misafirleri eğlendirirler. Aegina, Crassus’u coşkulu bir dansa sürükler. ޞarap ve tutkuyla sarhoş olan Crassus, büyük gösteriler yapılmasını buyurur. Miğferlerinde göz deliği olmayan iki gladyatör, birbirlerini görmeden ölümüne savaşmak zorunda kalırlar. Spartakus kazanınca miğferi çıkartılır – umutsuzdur.

Spartakus’un Monoloğu
Spartakus farkında olmadan arkadaşını öldürdüğünü anlar. Bu trajedi öfkesini ve isyanını arttırır. Tutsaklığa dayanacak gücü kalmamıştır. Bir seçenek vardır: ya özgürlük ya da ölüm.

Gladyatör Kışlası
Gladyatör Spartakus insanları ayaklanmaya çağırır. İnsanlar ona bağlılık yemini ederler. Spartakus ve gladyatörler prangalarından kurtulup Roma’dan kaçarlar.

İkinci Perde
Appian Yolu
Tutsaklıktan kaçan Spartakus ve adamları, Appian Yoluna düşerler. Orada çobanlar da isyancılara katılır. Fakirler, Spartakus’u yeni liderleri ilan ederler.

Spartakus’un Monoloğu
Bütün düşüncelerin odak noktası Spartakus ve Frigya’ya döner.

Crassus’un Konağı
Frigya’yı arayan Spartakus’un yolu Crassus’un konağına düşer. Kavuşan aşıkların mutluluğu büyüktür.

Aegina’nın Monoloğu
Aegina, Crassus’u baştan çıkarıp, kontrolüne alma beklentisi içindedir: Roma Soylular Sınıfı’na girebilmek için bunu başarmak zorundadır.

Crassus Konağında Ziyafet
Crassus zaferini kutlamaktadır. Patricia onu övgülere boğar. Spartakus’un ordusu konağı çevreler. Misafirler Aegina ve Crassus’un korkusundan kaçarlar. Spartakus konağa girer.

Spartakus’un Monoloğu
Spartakus kazandığı zaferin sevinci içindedir.

Crassus’un Monoloğu
Crassus intikam arzusuyla yanıp tutuşmaktadır. Kazanmak yeterli olamayacaktır. Onu küçük düşüren, Spartakus’un ölümünü ister.

Son Savaş
Lejyoner birlikleri Spartakus’un çevresini sarar. Sayıca eşit olmayan bir savaşta, kendisi ve arkadaşları bozguna uğrarlar. Spartakus son nefesine kadar savaşır. Crassus yüceliğine karşı gelmeye cesaret etmiş, zavallı kölelerin mızraklarda çarmıha gerilmelerini emreder. Ağıt Frigya savaş alanında Spartakus’un katledilmiş cesedini bulur. Acısının tesellisi yoktur. Sevdiğinin ardından ağıt yakarak ellerini göğe uzatıp kahramanının ölümsüz anısına seslenir.

Yuri Grigoroviç
Koreograf

Rus Balesi’nin 20. Yüzyılın ikinci dilimindeki yazgısı Yury Grigorovich ismi ile adeta iç içe geçmiştir. Bale dansçısı bir aileden gelen Grigorovich. A. Vaganova Leningrad Bale okulundan mezun olduktan sonra şu an ismi Mariinsky Tiyatrosu olan Kirov Opera ve Balesine katıldı ve burada 18 sene solist dansçı olarak sahneye çıktı. Bu tiyatroda ilk bale eserlerini sahneledi. Bunlar: “Taş Çiçekleri” (S. Prokofiev) ve “Aşkın Efsanesi” (A. Melikov) dir. Bu başyapıtlar bale alanındaki dehasını gözler önüne serdi. 1964’te Bolşoy Balesi Baş Koreografı oldu. Bu aynı zamanda Rus Bale Sanatı’nın dünya çapındaki öncülüğünü oluşturduğu dönemdir. Bolşoy Bale Topluluğu, Grigorovich önderliğinde 90’dan fazla uluslararası turne düzenlemiştir.

Grigoroviç, Moskova’da Bolşoy bünyesinde dünya çapında ün kazanan bale yapıtlarına koreografileriyle imza atmıştır. Bunlar: “Fındıkkıran” (P. Çaykovski, 1966), “Spartaküs” (A. Haçaturyan, 1968), “Korkunç Ivan” (müzik S. Prokofiev, 1975), “Angara” (A. Eshpay, 1976), “Romeo ve Jüliet” (S. Prokofiev, 1979), “Altın Çağ” (D. ޞostakoviç, 1982) dır. Ayrıca, Çaykovski’nin “Uyuyan Güzel” (1963, 1973) ve “Kuğu Gölü” (1969, 2001), A. Glazunov’un “Raymonda” (1984, 2003), “La Bayadere” (1991), L. Minkus’un “Don Kişot” (1994), A. Adam’ın “Giselle” (1987) ve “Le Corsaire(Korsan)” (1994) gibi önceki dönemin bale şaheserlerine yeni koreografiler kazandırdı. Yuri Grigorovich ayrıca Stokholm, Roma, Paris, Kopenhag, Viyana, Milano, Helsinki, Ankara, Prag, Sofya, Cenova, Varşova, İstanbul ve Seul’deki tiyatrolarda birçok bale sahneledi. Roma Colliseum, Londra Albert Hall, Antik Yunan Tiyatroları, Venedik San Marko Meydanı, Luzhniki Stadyumu (1980 Olimpiyat Oyunları’nda) gerçekleştirilen önemli bale projelerinin de yaratıcısıdır. Yuri Grigoroviç uzun zamandır Rusya, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Japonya, Bulgaristan, Ukrayna, Avusturya’da yapılan uluslararası bale yarışmaları ile yine Benois de la Danse yarışmasının da jüri başkanlığını yapmaktadır. 1995’te Bolşoy Tiyatrosu’ndan ayrılan Grigoroviç, çeşitli Rus ve yabancı topluluklarla çalışmaya başladı.

1996’dan bu yana Lübnan, İspanya, Portekiz, Japonya, İtalya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere’ye sıkça turneler düzenlemiş olan Krasnodar’daki (Rusya) Yuri Grigoroviç Klasik Bale Tiyatrosu’nun başında bulunmaktadır. Her iki senede bir Soçi’de gerçekleştirilen Yuri Grigorovich Uluslararası “Dünya Genç Dansçı” yarışmasının kurucusudur.

Yuri Grigoroviç, 8 ޞubat 2008’de, repertuvarının önemli bir bölümü kendi eserlerinden oluşan Bolşoy Balesi’nin Baş Koreograflığı’na tekrar dönmüştür.
2006’dan buyana Uluslararası Bale Yarışmaları Federasyonu’nun (IFBC) Başkanlığını yürüten Grigoroviç, birçok devlet ödülüne ve uluslararası ödüle layık görülen,
profesör ünvanına sahip bir akademisyendir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Ha la Bodrum’da Gurme Gökçen Adar ‘Sohbetli Geceler’de…

Next Story

Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi açılışı

Latest from Festivaller